PROMOCIÓ ESCAMARLÀ

L’ESCAMARLÀ ES PROMOCIONA COM A PRODUCTE ESTRELLA DE LLANÇÀ.

Llançà, 13 de setembre del 2023

La Confraria de Pescadors i Ajuntament treballen conjuntament per promocionar aquest marisc.

El Consistori i la Confraria de Pescadors de Llançà van presentar el passat divendres 8 de setembre a la Casa Marly iniciatives que volen promocionar l’Escamarlà de Llançà. Es tracta de tres projectes cofinançats pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), a través del Grup d’Acció Local Pesquer

(GALP) de la Costa Brava, i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
L’acte de presentació va comptar amb la participació de la Sra. Núria Escarpanter, Alcaldessa de Llançà, el Sr. Jordi Fulcarà, Patró Major de la Confraria de Pescadors i President del GALP Costa Brava, i el Sr. Sergi Tudela, Director General de Política Marítima i Pesca Sostenible.
Les tres propostes s’han executat durant el 2023 i consisteixen en tres projectes:

– Vídeo de la pesca de l’escamarlà: presentació del vídeo. Executat per la Confraria de Pescadors de Llançà
– Pla estratègic de l’escamarlà de Llançà. Executat per l’Ajuntament de Llançà
– La intel·ligència artificial per a productes de llotja. Executat per l’UPC.

Amb el mateix objectiu: valoritzar l’escamarlà i posicionar-lo com un producte de característiques excepcionals.

Primer perquè Llançà és l’únic port que el pesca a partir de les 60 milles i allà hi ha condicions oceanogràfiques marines que fan que tingui la qualitat i el sabor que té.
Segon perquè compleix amb la triple sostenibilitat: social, sustenta el sector pesquer local estratègic pel municipi, econòmica, és un producte de preu alt perquè l’esforç de captura és important, i ambiental, es pesca dos dies setmana a partir de les dues de la matinada, en un espai ordenat mantenint el calador on es pesca que està mig any tancat per tal que es regeneri l’espècie. A més s’han fet millores pel que fa a ús de portes que no toquen el fons marí i millores energètiques com algun vaixell que ha impulsat millores a proa per reduir les resistències a l’aigua i a la Confraria que fa poc s’ha dotat amb sistemes de generació electricitat amb plaques solars.

La jornada va servir, segons el Patró Major de Llançà, per “despertar consciencies i ser conscients del producte excepcional que pesquem” i va venir arrodonida per la benvinguda de l’Alcaldessa Núria Escarpanter, la presentació “L’escamarlà: el marisc que pesquem al Golf de Lleó (biologia de l’espècie), de la mà d’Irene Àlvarez de Quevedo, i l’exposició dels tres projectes: Pla estratègic de l’escamarlà de Llançà, Presentació de la intel·ligència artificial per a productes de llotja, de la mà del professor de l’UPC, Vicenç Parisí. El tancament el va fer el Patró Major que va recitar l’Oda a l’escamarlà de Llançà i el DG de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela. 

El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava (GALP CB), que treballa pel foment dels productes pesquers, ha donat suport a aquestes tres iniciatives atès que amb un procés de concurrència competitiva oberta van ser seleccionades juntament amb altres 28 que es van resoldre favorablement per a promoure el sector pesquer i l’economia Blava de la Costa Brava destinant així prop de 500.000 euros en projectes que els beneficiaris poden executar fins el 15 de setembre.